Zdravlje

Da li je soda bikarbona univerzalni lek za sve bolesti

Na internetu se može naći veliki broj korisnih ali i štetnih informacija, a među njima je i ona da upravo ovaj prah rastvoren u vodi u vidu infuzije pomaže u izlečenju raka

Za sodu bikarbonu zna se od davnina. U narodu se ona često koristi protiv gorušice kad se pretera sa teškom hranom, nekad za ispiranje grla, a dobra je i za podizanje testa. Hvalospevi o ovoj supstanci, razni recepti i saveti za šta je treba koristiti preplavili su društvene mreže. Primenu nalazi i u ishrani, u čišćenju organizma ali i u lečenju, kozmetici, domaćinstvu… Reklo bi se – spektar kakav nijedan proizvod nema. Koliko je u tome istine, a koliko zabluda i preterivanja objašnjavaju stručnjaci.

Ova višenamenska supstanca po hemijskom nazivu natrijum hidrogenkarbonat ili natrijum bikarbonat je bezopasna, kažu poznavaoci. Spada u najjeftinije i najpristupačnije proizvode sa najrazličitijom upotrebom.

– Najidealnije je piti sodu razmućenu u vodi. Ali može se dodati i u čaj, sok, kiselo mleko… Kombinuje se i sa zelenim čajem što ubrzava metabolizam i smanjuje telesnu težinu. Ima ulogu u detoksikaciji, posebno jezika što je važno za usnu duplju. Kesicu sode bikarbone od dva grama treba istresti na jezik koji se čisti četkicom i zatim se usta isperu vodom. Potom bi bilo dobro još jednu kesicu razmutiti u čaši vode i popiti. I sve to na samom početku dana jer soda neutrališe mirise i povećava pe-ha vrednost usne duplje – navodi Milka Raičević, nutricionista.

Od sode bikarbone može da se napravi i lepa kupka. U kombinaciji sa morskom solju i eteričnim uljem ruže daje koži baršunast izgled. Sjedinjena sa medom čini gustu pastu idealnu za masažu lica, odnosno za piling 

Osobe koje imaju visok pritisak ne treba da je piju. Oni koji imaju hipertenziju mogu da je koriste samo sa dodatkom cimeta. Dnevna doza je ne više od dve, tri kesice ali i za to je potrebna konsultacija sa lekarima ili nutricionistima.

Prilikom kupovine trebalo bi voditi računa da bude hermetički zatvorena u kesicama od dva grama. Jer, kad se otvori i dugo stoji potpuno izvetri i nema nikakvog efekta.

Postoje priče da je odlična prilikom držanja dijeta i da pomaže u procesu gubljenja kilograma.

– Istina je. Limun i đumbir sa sodom sa malo cimeta idealni su u dijetoterapiji. To bi trebalo popiti tridesetak minuta pre jela jer će se smanjiti glad. Dobro je i kao osveženje uzeti kesicu sode sa mentom i limetom. Limun i soda izbeljuju i zube. Pri tom, limunov sok stvara jaku baznu sredinu kao i soda bikarbona što je značajno jer čim smo kiseli onda smo bolesni – objašnjava Raičevićeva.

Instant ishrana i neunošenje sirove hrane, povrća i voća kao i nedovoljno žvakanje, odnosno gutanje hrane i nezdrav način ishrane dovode do smanjenja pe-ha vrednosti a to uvodi organizam u bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, gihta, osteoporoze, gorušice… Soda bikarbona reguliše pe-ha stanje i zato je dobro da se koristi oralno.

Odgovorna je za transport kiseonika i širi krvne sudove, oslobađa kiseonik u tkiva i na taj način povećava pe-ha vrednosti. Sprečava infekcije mokraćne bešike, giht, artritis, aktivira rad pankreasa koji proizvodi najviše bikarbonata koji stvaraju insulin.

Na internetu se može naći veliki broj korisnih ali i štetnih informacija o lečenju karcinoma, a među njima je i ona da soda bikarbona rastvorena u vodi u vidu infuzije pomaže u izlečenju raka.

– Svako ko i malo zna hemiju, a uz to i fiziologiju, može lako da zaključi kakav efekat u organizmu može da izazove natrijum bikarbonat kada stupi u kontakt sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu. Dolazi do hemijske reakcije i neutralizacije ili kiseline ili baze u zavisnosti koja je u većoj količini i stvaranja soli. Ukoliko se primeni venski, aktiviraju se mehanizmi koji imaju zadatak da održe određenu fiziološku vrednost pe-ha (kiselost ili baznost) potrebnu krvi za funkcionisanje organa i normalan život – objašnjava prof. dr Vladimir Kovčin, internista onkolog.

Ne zna se ko je izlečen

Teorija o lečenju raka sodom bikarbonom je potekla od tvrdnje da karcinom izaziva gljivica kandida. Da je ovo tačno kandida bi se, kaže on, veoma lako videla na mikroskopskom pregledu tumora. Promena pe-ha krvi može da dovede i do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju pluća, srca i centralnog nervnog sistema pa i smrti.

– U toku moje višedecenijske prakse mnogi su tvrdili da znaju kako se neko izlečio alternativnim metodama pa i sodom bikarbonom. Međutim, kada ih upitate o kome je konkretno reč, ili predložite da dovedu tu osobu ispostavi se da je ne poznaju i da su to čuli od nekog trećeg. Veliki broj mojih pacijenata je koristio najrazličitije metode i preparate iz alternativne medicine, međutim nisam primetio nikakve spektakularne rezultate koji bi zavredili da se detaljnije ispitaju. Mnogo toga nije ni štetno a ni korisno za naš organizam. Ali, sa druge strane od pojedinih metoda i „lekova” bilo je ozbiljnih neželjenih dejstava. U nekim slučajevima pacijenti su izgubili dragoceno vreme za početak lečenja – naglašava dr Vladimir Kovčin.

( politika.rs / shutterstock)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *