CRNA GORA: “Očekujemo formiranje vlade do početka oktobra”

Parlamentarni izbori u Crnoj Gpri završeni su prošle nedelje, pobednici i gubutnici su odavno poznati, ali ne i ko će i s kim formirati novu vladu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i Koalicije za budućnost Crne Gore Milan Knežević izjavio je danas da očekuje da će formiranje parlamenta i nove vlade u Crnoj Gori biti najkasnije do kraja septembra ili prvih dana oktobra.

“Postoje jasne zakonske procedure, pošto će se ponoviti glasanje na određenim biračkim mestima… Mi moramo nakon proglašavanja tih rezultata da u roku od 15 dana konstituišemo parlament i da nakon toga uputimo pismo predsedniku države Milu Ðukanoviću, da imamo parlamentarnu većinu, odnosno da imamo 41 i više poslanika i da tražimo mandat za sastav nove mlade”, rekao je Knežević za TV Pink.

Naveo je i da ne očekuje nikakve, kako kaže, tenzične situacije, pošto je, dodaje, Milo Ðukanović i sam priznao poraz na nedavno održanim izborima.

“Njemu je jasno da je nepromišljenim potezima, posebno sa Zakonom o slobodi veroispovesti izgubio izbore”, naveo je Knežević.

Kaže i da njegova koalicija želi stabilnu vladu, kao i da Crna Gora, kako kaže, više nikad ne bude antisrpska država, te da se jasno opredeli prema članstvu u EU.

“Želimo da sa strankama manjiskih naroda napravimo jednu stabilnu vladu i prema tome mi moramo da razvijamo odnose sa najbližim i najbratskijim državama, posebno sa Srbijom, Ruskom Federacijom, Republikom Srpskom, BiH…”, rekao je Knežević.

(tanjug.rs)