EkonomijaVesti

Centralna banka srezala prognozu za drugu najveću ekonomiju evrozone

Francuska ekonomija će se oporaviti sledeće godine kada se ukinu ograničenja zbog koronavirusa, ali ne tako brzo kao što se ranije očekivalo.

Analizu je danas objavila centralna banka kroz ažurirane prognoze.

U ovoj godini, privredni pad će iznositi 9,0 odsto, nakon čega će se druga najveća ekonomija zone evra oporaviti po stopi od oko pet procenata 2021. i 2022. godine, a zatim će rast usporiti na nešto više od dva posto u 2023., navodi se u novom izveštaju Banke Francuske o kvartalnim izgledima, prenosi Rojters.

Oporavak je posustao u četvrtom tromesečju, nakon što je krajem oktobra moralo da se uvede drugo zaključavanje u zemlji zbog izbijanja novog talasa korona epidemije, koja se postepeno dovodi pod kontrolu.

Pre drugog talasa, centralna banka je u septembru predviđala pad od 8,7 procenata ove godine i rast od 7,4 posto u 2021. i 3,0 posto u 2022. godini.

U izveštaju se dodaje da se francuska ekonomija neće vratiti na predpandemijski nivo pre sredine 2022, dok je ranije predviđano da će to postići početkom 2021.

Guverner centralne banke Fransoa Vilrua de Galo izjavio je danas da se prognoza o opravku od pet procenata u 2021. i 2022. zasniva na pretpostavci da će se pun efekat vakcina osetiti tek krajem sledeće godine.

“Naša hipoteza je da će epidemija biti prisutna i početkom 2022. godine, i da potpunog efekta vakcine neće biti do kraja 2021. godine”, rekao je Vilrua za radio Frans Inter.

Uprkos očekivanom oporavku, procenjuje se da će stopa nezaposlenosti porasti na 11 odsto u prvoj polovini 2021, pre nego što opadne na 9,0 procenata do kraja 2023.

Oslanjajući se na rezultate svoje mesečne ankete o poslovnoj klimi, centralna banka je navela da je privredna aktivnost u decembru za 8,0 procenata manja od normalnog nivoa, što znači da će bruto domaći proizvod zabeležiti pad od 4,0 posto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje.

(tanjug.rs)