Vesti

Buntovni “Gimnazijalac”

Već šest godina, park ispred zgrade subotičke gimnazije krasi spomenik Kostolanji Dežea, nekadašnjeg đaka ove obrazovne ustanove. Spomenik i nosi naziv “Gimnazijalac”, i predstavlja vatru i bunt koju je ovaj književnik izražavao u svom stvaralaštvu.

Deže Kostolanji (1885–1936), jedan od najistaknutijih književnika mađarske književnosti dvadesetog veka, rođen je u Subotici. U ovom gradu je završio gimnaziju, a studije je nastavio u Budimpešti, gradeći impozantnu književnu karijeru. Preveden je na gotovo sve evropske jezike. Ovaj izvanredni pisac oprobao se u mnogim književnim žanrovima, bavio se novinarstvom, književnim prevodom i publicistikom.

Autor skulpture i čitavog spomen-obeležja, koje je podignuto 2014. godine,  je akademski vajar, Subotičanin, Tibor Sarapka. Skulptura Kostolanjija u prirodnoj veličini nalazi se na prostranom platou koji je oivičen kolonadom od šest stubova. Naspram spomenika, nalazi se Kostolanjijeva bista koja je postavljena 1985. godine. Autor biste je vajar, Subotičanin, Gabor Almaši.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”