DruštvoVesti

Brnabić: Od 1. septembra VEŠTAČKA INTELIGENCIJA u nastavi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju.

Brnabić je na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, i podsetila da je programiranje od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda.

“Od 2017. godine počeli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpunosti digitalizujemo sve naše škole i obrazovni sistem do kraja 2022. godine”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer za to da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, uz napomenu da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i da se sa tim procesom nastavlja.

Кada je reč o digitalnoj povezanosti, predsednica Vlade je objasnila da je cilj da se obezbedi širokopojasna mreža za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine, i ocenila da je Srbija u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

“Gotovo u potpunosti smo se okrenuli elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu i transparentnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije”, istakla je Brnabić.

“Fokus ka digitalizaciji ogleda se u velikim investicijama, kao što su uvođenje širokopojasne mreže u svim naseljima, izgradnja data centara, tehnoloških parkova, kao i poboljšanje pristupačnosti za sve kategorije društva”, istakla je Brnabić.

Izvor: Beta