PolitikaVesti

Bolton: Srbija i Kosovo da postignu sporazum što je pre moguće

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da Srbija i Kosovo moraju da postignu sporazum.

Pozdravio sam slovenačkog ministra spoljnih poslova Mira Cerara u Beloj kući. Kao saveznici u NATO razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće“, napisao je Bolton na Tviteru, prenosi RTK2.

Sjedinjene Američke Države u međuvremenu su još jednom potvrdile podršku “postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO i predstavlja sve zajednice na Kosovu”.

To je suverena odluka vlade Kosova“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, koje prenosi Glas Amerike.

U saopštenju se, međutim, ističe da će “bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom” i da bi za Kosovo “dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet”.

Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji“, navodi Stejt department.

Američka vlada ističe da odluka Skupštine Kosova “ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama KSB”.

Radi se o administrativnom koraku, kojim započinje proces koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti“, objašnjava Stejt department.

Dodaje se da više nego ikada ranije vlada Kosova mora da nastavi da se angažuje sa manjinskim zajednicama, da blisko sarađuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima i da poštuje sve preuzete obaveze.

Očekujemo da se vlada Kosova povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi sa kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga, a pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO iz 2013. godine da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju sa komandantom Kfora“, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

(FoNet / foto: AP/Cliff Owen)