Vesti

„Biciklista“ u centru Subotice

Naslonjen na bicikl, držeći u ruci elisu aviona, spomenik Ivana Sarića, sportiste i konstruktora, izrađen u prirodnoj veličini, „pozdravlja“ sve posetioce Subotice koji se  upute u centar grada iz Ulice Maksima Gorkog. Subotičani spomenik od milošte  nazivaju biciklistom.

Ivan Sarić (1876-1966) se bavio biciklizmom i motociklizmom, ali je ostao upamćen kao pionir vazduhoplovstva koji je 1910, svega tri godine posle braće Rajt, avionom sopstvene konstrukcije i izrade poleteo sa subotičkog hipodroma. Sarić je vazduhoplovstvo zavoleo tokom boravka u Parizu 1909. godine. Konstruisao je avione, čak i helikopter. Doživeo je duboku starost kao uvaženi građanin i aktivista u sportskim i tehničkim društvima.

Autor spomenika je vajar Oto Logo. Spomenik je podignut 1985. godine, uoči otvaranja Evropskog prvenstva za žene čiji je domaćin bio Aero-klub „Ivan Sarić“ iz Subotice. Nakon postavljanja spomenika, Aero-klub je spomenik redovno koristio kao početnu tačku maršrute na prestižnom takmičenju pilota.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”