Turizam

9 veličanstvenih kanjona u Srbiji (FOTO/VIDEO)

1. KANJON ROSOMAČE

Kanjon Rosomače još se naziva i Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, i nalazi se u Parku Prirode “Stara planina” u istočnoj Srbiji na teritoriji opština Pirot, u neposednoj blizini sela Slavinja, od koga se pruža do sela Rosomač u dužini od oko 500 metara.

Foto: Wikimedia Commons

2. Kanjon Rače

Dubina kanjona koji se nalazi u središnjem toku reke Rače, je od 330 do 350 metara. Reka Rača, izvire na prostoru Kaluđerskih Bara, u severnom delu planine Tare, u okviru nacionalnog parka Tara, a uliva se u Drinu kod Bajine Bašte.

Foto: Vladimir Mijailović/Wikimedia Commons

3. KANJON BRNJIČKE REKE

Nalazi se na prostoru Nacionalnog parka Đerdap i obuhvata sliv reke Brnjice. Nalazi se na prostoru iznad Golubačke klisure, na potezu između sela Donja Radenka i Brnjice.

Foto: Wikimedia Commons

4. VLADIKINE PLOČE 

Kanjon pripada masivu Stare planine i njegova dužina iznosi nešto preko 2 km. U najdubljem delu dostiže dubinu od preko 200 metara, sa strmim vertikalnim i nepristupačnim liticama.

5. KANJON VUČJANKE

Kanjon je deo doline istoimene reke, usečen u severne padine planine Kukavica i nalazi se 18 km jugozapadno od Leskovca.

6. KANJON DRINE

Nalazi se na granici Srbije i Republike Srpske. Najdublji deo kanjona, Drina je izgradila usecajući se u padine planine Zvijezde na prostoru od ušća reke Žepe do Neveljskog potoka, gde je u pojedinim delovima kanjon dubok i do hiljadu metara.

7. KAZANĐOL

Kanjon Vranjske reke nalazi se nadomak Vranja, u stenama između planina Pljačkovice i Krstilovice.

8. LAZAREV KANJON

Najdublji i najduži kanjon istočne Srbije poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama.

9. KANJON CRNE REKE

Kanjon Crne reke, zaštićeni rezervat prirode, skriveni je dragulj planine Maljen, koji se ugnezdio odmah ispod poznatog turističkog centra Divčibara.

nationalgeographic.rs