Magazin

7 pitanja koja vam mogu promijeniti život

Ponekad ne nalazimo odgovore samo zato što ne znamo kako da formulišemo pitanja. Krećemo u avanturu postavljanja velikih i dubokih pitanja, ali na kraju nigdje ne stižemo. Na primjer, pitajući se “šta je smisao mog života?”,  to može biti samo način da se osjećamo još više izgubljeni.

” Ponekad provedemo godine a da uopšte ne živimo, onda se odjednom čitav naš život dogodi u jednom trenutku.”
~ Oscar Vilde

Velika pitanja dovode do velikih odgovora. Ali postoji velika razlika između “velikih pitanja” i “nepreciznih pitanja”.  Iz tog razloga je mogućnost postavljanja dobrih pitanja prvi korak ka dobijanju odgovora. Danas želimo da vam predstavimo 7 pitanja osmišljenih da vam pomognu da procijenite svoj način života i da definišete da li ste krenuli pravim putem ili je došlo vrijeme da preokrenete kurs kojim koračate. Ovo nije ispit, zato uzmite vremena da odgovorite.

1. Šta biste promijenili u svom životu kad bi vam rekli da imate još 10 godina života?

Ovo je izvrsno pitanje. Iskustva koja približavaju smrti mijenjaju živote mnogih ljudi, ali to nije slobodan proces. Generalno, skloni smo da živimo kao da smo vječni. U potpunosti eliminišemo ideju smrti, čak iako je ona jedina stvar koja je zaista sigurna.

Kad se sjetimo da će se prije ili kasnije sve završiti, stvari koje su nam zaista važne pojavljuju se s većom jasnoćom. Iz tog razloga, ako imate hrabrosti da na ovo pitanje odgovorite krajnje iskreno, možete sastaviti novu listu prioriteta koji će vas učiniti srećnijima.

2. Kako  biste savjetovali novorođenče?

Dobro razmislite o ovom pitanju prije nego što odgovorite, jer će se vaš odgovor usresrediti na mnoge stvari koje ste naučili od kada vam je srce počelo da kuca. To će biti poput sagledavanja vaših iskustava i onoga što ste iz njih naučili.

Zanimljivo je da ćete nakon što nacrtate obrazac ličnih iskustava morati da budete u stanju da formulišete koherentne savjete za tu zamišljenu bebu. I u tom trenutku se zapitajte: da li već primjenjujete taj savjet u praksi ili biste trebali početi da ga praktikujete?

3. Da ne zavisi od kalendara, koliko godina osjećate da imate sada?

Starost je vrlo relativan pojam, čak i ako svaki put kada kažemo koliko imamo godina, društvo teži da nam stavi etiketu. Strogo govoreći, od trenutka kada smo rođeni, u nama je dijete, adolescent, odrasla i starija osoba.

Međutim, najčešća stvar je da je samo jedna od ove četiri ere koja ima primat u datom trenutku našeg postojanja. Iz tog razloga, pitanje bi trebalo da glasi: Koliko zapravo imate godina? A kako se osjećate u tim godinama?

4. Šta je bila najveća greška u vašem životu i kako ste je riješili?

Položaj koji zauzimamo u slučaju greške jedan je od elemenata koji otkrivaju više detalja o našoj ličnosti. I greška i usvojeno rešenje pružaju nam važne elemente da bismo se bolje razumjeli.

Što se tiče greške, razmišljanje o tome kako smo to riješili, omogućiće nam da vizualizujemo dinamiku koju obično koristimo kada se moramo suočiti sa problemom.

5. Čime biste voljeli da se bavite, a to ne radite da vas drugi ne bi osuđivali?

Pogled i mišljenje drugih mogu u velikoj mjeri uticati na nas. Ponekad je to zdrav mehanizam i jednostavno ukazuje na to da smo dostigli zdrav nivo prilagođavanja okolini u kojoj živimo.

U drugim slučajevima, međutim, iza ovog uslovljavanja postoji veliki strah od presude drugih. Ne delujemo s ciljem da poštujemo ono u šta iskreno verujemo, već vođeni strahom od onoga što će reći ljudi oko nas. Odgovor na ovo pitanje približiće vas potisnutim željama i osjećanjima.

6. Navedite pet stvari koje ste radili ove godine i kojih ćete se uvijek sjećati.

Zahvaljujući ovom pitanju, moći ćete da procenite da li zaista živite svoje dane s ciljem postizanja relevantnih ciljeva ili ste se izgubili u moru svakodnevnog života i besmislenih obaveza. Relevantni ciljevi nisu nužno oni koji se odnose na velike projekte, već oni koji se dotiču bitnih aspekata vašeg života.

Ako sa relativnom lakoćom možete nabrojati pet stvari, gotovo sigurno živite intenzivno. Ako, s druge strane, ne možete da odredite ovih pet činjenica, možda je vrijeme da preispitate način na koji živite svoj život. Možda ste zaboravili da mislite na sebe.

7. Koji posao bi vam pružio sreću? Ako to nije posao kojim se trenutno bavite, zašto je tako?

Svako treba da ima cilj u životu da radi posao koji voli. Rad nije stub samo našeg opstanka, već i mentalnog zdravlja. Iz tog razloga, naše blagostanje takođe zavisi od radnog aspekta.

Možda je došlo vrijeme da razmislite i zapitate se da li zaista volite to što radite. Da li radite u oblasti koja vam se zaista sviđa? Da li ste na dobrom putu da radite posao koji volite ili ste se jednostavno zadovoljili sa bilo kojim poslom koji vam se ne sviđa i nikada niste razmišljali da nešto preduzmete da biste ga promjenili?

bebamur.com