Magazin

5 životnih lekcija koje smo naučili od MALOG PRINCA: Oči su slepe – treba tražiti srcem

Mali princ je knjiga koju ne možete da ne zavolite već pri prvom čitanju i rado joj se vraćate nekoliko puta tokom života.

Ova knjiga je lektira za osnovnu školju, ali je, kao što i sam autor kaže, namenjena odraslima kako bi ih podsetila na prave vrednosti života.

Pisac Antoan de Sent Egziperi od Malog princa stvorio je heroja i večitog učitelja života. Od susreta pilota sa Malim princem, do njihovog rastanka, svaka priča ima duboko značenje i pouku koja zaista može da vam pomogne da se izborite sa raznim životnim dilemama i teškoćama – i sasvim promenite pogled na svet.

Evo kojih 5 životnih lekcija smo naučili od Malog princa:

1. Moramo se ponovo povezati sa dečijom maštom i kreativnošću

Narator priče o Malom princu kao dete nacrtao je zmiju koja je progutala slona, ali odrasli su na tom crtežu videli samo običan šešir. Jedini ko je shvatio da je na crtežu boa koja guta slona jeste Mali princ.

Životna lekcija: Kada ostarite ne dozvolite da izgubite taj dečiji spoj mašte, “ludila” i kreativnosti. Odrasli preferiraju brojeve i praktične ideje, ali ne zaboravite da sagledate stvari u životu dublje, da zagrebete ispod površine. Ne budite pasivni i ne gradite velike granice, već probudite radoznalost i maštu. Samo tako ćete otkriti skriveno blago života.

2. Cenite u životu sitna zadovoljstva i ne budite previše ozbiljni

Na svom putovanju i obilasku drugih planeta, Mali princ upoznao je biznismena koji ceo svoj život posmatra galaksiju i broji zvezde. Srećan je zbog toga što zna sve o svom poslu, ali njegov život je tužan i monoton. On u zvezdama vidi broj, a zbog takvog ograničenog pogleda nije u stanju da primeti njihovu lepotu.

Životna lekcija: Počnite što pre da uživate u sitnim zadovoljstvima koje život donosi. Imate samo jednu šansu da iskoristite svoj život, nemojte tu šansu potrošiti na rad, odgovornost i sticanje statusa. Živite punim plućima.

3. Uvek imajte vremena za sebe – to je ključ najveće sreće

Na petoj planeti koju ju je Mali princ posetio svaki dan traje samo jedan minut. Na toj planeti upoznao je čoveka koji je zadužen da “pali” i “gasi” lampione. Svakog minuta uključio bi svetlo na jednom lampionu, a sledećeg minuta morao je da ga “izgasi” i tako svakog dana u nedogled. Nikada nije imao vremena za spavanje.

Životna lekcija: Treba da cenite svaki trenutak koji vam život donosi. Budite svoj najveći prijatelj. Kada vam se spava, spavajte, kada vam se plače, plačite, kada ste srećni, smejte se… Živite život onako kako samo vi to želite. Ne dozvolite da vam obeveze ukradu vaše osnovne potrebe.

4. Imajte hrabrosti da istražujete

Na šestoj planeti Mali princ upoznaje ozbiljnog gospodina koji piše obimnu knjigu. Mali princ je pomislio da je on ozbiljan istraživač i da je bio svedok mnogih zanimljivih dešavanja, ali je nažalost saznao da taj gospodin nikada nije iskoračio iz svoje kancelarije.

Životna lekcija: Mnogi od nas se plaše da izađu iz svoje zone komfora. Lakše je biti u prijatnom i poznatom nego rizikovati. Ali naša svrha je da istražimo nepoznate stvari tokom života i doživimo različita iskustva, upoznamo nove ljude, putujemo i svakog dana razbijemo užasnu monotoniju.

5. “Oči su slepe. Treba tražiti srcem.”

Mali princ na svojoj polaneti ima ružu koju voli svoim svojim srcem. U susretu sa drugim ružama, Mali princ je dokazao da je njegova ruža jedinstvena, pripitomljena i da je voli jer je njegovo srce izabralo baš nju. I da će je voleti čak i kada bude stara i sva njena lepota iščezne.

Životna lekcija: Samo želje srca mogu doneti radost. Nikada ne idite protiv svog srca, jer ćete tada izgubiti onu najvažniju nit života – izgubićete osećaj za ljubav.

Lovesensa