DruštvoVesti

5 FRAZA koje roditelji nikada ne treba da govore deci

Kao roditelji, primer koji dajemo deci svojim ponašanjem može veoma da utiče na njih, ali stvari koje im govorimo su jednako važne.

Izrazi koje koristimo kada razgovaramo sa svojom decom ili samo u njihovom prisustvu ne samo da odražavaju naše uverenje o svetu, već utiču i na uverenja koja deca razvijaju.

Psihoterapeut Emi Morin napisala je knjigu “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade” i u njoj ističe da tek kad se roditelji reše svojih loših navika u vaspitanju pružaju svojoj deci mogućnost da ojačaju i postanu bolji ljudi. A, kako kaže, mnoge od tih navika uključuju promenu vašeg jezika.

Iako se neke fraze koje ste redovno izgovarali mogu činiti bezazlenim, one zapravo mogu izazvati da deca odrastu sa mentalitetom žrtve – ili da veruju da ne mogu uspeti u životu.

Ovih 5 toksičnih FRAZA bi roditelji trebalo da sklone iz svog rečnika, prema savetu Ejmi Morin.

1.  „Nikada nećemo moći to da priuštimo“

Ako je nešto što zaista želite van vašeg cenovnog ranga, nemojte da insistirate na tome da ga nikada ne možete imati jer vas novac sprečava.

2. „Jako me nerviraš“

Kao roditelj, važno je da ostanete mirni i da se oduprete porivu da svoju decu – ili bilo koga drugog, krivite za vaše loše emocije.

Umesto da budete besni zbog nečega što je vaše dete uradilo, zdraviji odgovor bio bi: „Ne sviđa mi se kad to radiš“, a zatim objasnite zašto.

Za decu je važno da razumeju kako njihovo ponašanje može da utiče na druge.

3. “Mrzim svoj posao”

Različite studije su otkrile da naši stavovi o životu imaju veliki uticaj u određivanju uspeha naše dece, posebno kada je reč o akademskim dostignućima.

Pored toga, prigovaranje na posao uči decu da posao nije zabavan.

4. “Moram da idem u prodavnicu”

Kad god kažete da nešto morate da uradite, implicirate da ste primorani da radite određene stvari.

Umesto toga, pokažite deci da vi upravljate svojim vremenom: na vama je da odlučite šta ćete raditi, kao i kada i na koji način ćete to raditi.

Da bi bila uspešna, deca moraju da razumeju da je život stvar izbora.

Naravno, uvek će postojati nešto što oni ne žele da urade, ali apsolutno bi trebalo da urade, poput odlaska u krevet u razumno vreme ili da jedu povrće.

U tim je situacijama korisno bi bilo da objasnite zašto se od njih traži da to urade. Kada deca shvate važnost zadatka, veća je verovatnoća da će ga ispuniti.

5. “Sve će biti u redu”

Ako vaše dete nije izabrano da bude u startnoj postavi svog fudbalskog tima, ubeđujući ih da će uvek sve ispasti dobro, neće ih dobro pripremiti za budućnost.

Umesto da im kažete da uvek postoji srećan kraj, naučite ih da su dovoljno jaki da se izbore sa životnim poteškoćama.

Možda vaše dete treba samo da uloži više vremena i truda.

Zagrlite ih, ohrabrite da nastave sa vezbanjem i da pokušaju ponovo kada osete da su spremni.

BIZLife