Lični razvoj

5 efikasnih načina da ublažite hroničan stres

Ukoliko ste dugo u stanjima jake nervoze i stresa, to može dovesti do dubljih mentalnih problema. Iz tog razloga isprobajte 5 efikasnih načina za ublažavanje hroničnog stresa.

Stres i anksioznost su normalan deo života i sasvim je očekivano da se povremeno pojave stanja izražene nervoze. Ipak, ukoliko ta stanja traju predugo, to može lože uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje i prouzrokovati niz drugih ozbiljnijih problema.

Američka Psihijatrijska Asocijacija je definisala pojedine mentalne i fizičke probleme, koji mogu biti uzrokovani stresom. Kada je fizičko zdravlje u pitanju, to mogu biti bolovi i grčevi u mišićima, porast krvnog pritiska, nesanica i brojne druge tegobe uzrokovane padom imuniteta. Hroničan stres može doprineti i pojavi srčanih tegoba i gojaznosti. Druge moguće posledice su pojava depresije i anksioznosti, nemogućnost fokusiranja i bolesti zavisnosti. Iako često ne možemo da se oslobodimo stresa, postoje ponašanja i strategije koje možemo da primenjujemo, kako bismo imali manje posledica stresa.

5 efikasnih načina da ublažite hroničan stres:

1. Postavite granice

Izuzetno je važno da ograničite sebe na zadatke, aktivnosti i obaveze koje možete da ispunite. Procenite šta su vam prioriteti, a šta nisu i oslobodite se bespotrebnih obaveza. Obavestite svoje šefove, kolege i porodicu da morate da ograničite svoje angažovanje i davanje. Delegirajte obaveze drugim ljudima, potražite pomoć od familije i ne prihvatajte nove obaveze.

2. Trudite se da bolje spavate

Hronični stres može vas lišiti preko potrebnog sna, jer preterano brinete što vam onemogućava da se opustite. Predlog je da promenite navike spavanja kako biste telu omogućili dekompresiju, pre nego što pokušate da spavate. Nekoliko sati pre predviđenog odlaska u krevet počnite da se bavite opuštajućim aktivnostima poput čitanja knjige, opuštajuće kupke, slušanja muzike ili meditacije. Izbegavajte televiziju i korišćenje računara ili pametnih telefona u krevetu ili neposredno pre spavanja. Ako vas uhvate briga i strah, zapišite ih na papir i recite sebi da ćete ih rešiti ujutru nakon što se odmorite tokom noći.

3. Pokušajte da dišete stomakom

Medicinska škola Harvard dala je jedan od najmoćnijih alata za obnavljanje tela nakon reakcije na stres. Trbušno disanje sa dubokim udasima i izdasima reguliše puls, poboljšava ulazak kiseonika u krv i oslobađa napetosti u telu. Najbolje od svega je da to možete učiniti gde god da se nalazite i kad god vam zatreba. Počnite tako što ćete sedeti ili leći, ako je moguće, i zatim duboko udahnite kroz nos dok se grudi ne napune i stomak proširi, a zatim izdahnite. Pojedinci bi trebalo ovu vežbu da rade 10-20 minuta dnevno,osećate već nakon nekoliko udisaja. na kraju dodajući i druge opuštajuće tehnike. Opuštajuće efekte trebalo bi da počnete da osećate već nakon nekoliko udaha.

4. Uradite jednu stvar

Kada smo pod stresom, teško je dodavati nove aktivnosti, koje će nam pomoći da smanjimo stres. Oni podstiču ljude da rade samo jednu stvar da bi poboljšali svoje zdravlje, a to može biti nešto jednostavno, kao na primer smanjenje unosa kofeina. Prošetajte ili napravite neke joga poze ili istezanje – nešto što stimuliše endorfine u mozgu.

5. Potražite stručnu pomoć

Profesionalac vas može podučiti kako da kroz stres prolazite prilagođavanjem ponašanja vašim stresorima i vašoj ličnosti. Ne čekajte da vaše zdravlje i kvalitet života trpe da biste zatražili pomoć psihologa. U našem brzom društvu usmerenom na postignuća ima mnogo ljudi sa hroničnim stresom, pa ako se mučite, znajte da niste sami. Danas preduzmite korake da poboljšate svoje mentalno i fizičko zdravlje i prekinete ciklus negativnosti.

Izvor: Sensa