Zdravlje

17 saveta Sigmunda Freuda za lečenje anksioznosti i ostvarenje snova

Čuveni Sigmund Frojd umeo je da razume ljudsku dušu i da shvati šta joj je potrebno. Njegovo delo ostalo je da živi decenijama nakon smrti, pa vam danas prenosimo 17 Frojdovih saveta kako se rešiti anksioznosti i bolje razumeti sebe!

1. Misterija ljudske duše leži u psihičkim dramama iz detinjstva. Kad stigneš do njihove suštine, doći će tvoje izlečenje.

2. Svaka osoba može da se oporavi kad oslobodi svoju seksualnost.

3. Jedina osoba s kojom se treba porediti jeste ona osoba koja ste bili u prošlosti. Jedina osoba od koje treba da budete bolji jeste ona koja ste sada.

4. Snagu i samopouzdanje ne treba tražiti oko sebe, već u sebi. One su uvek bile tu unutra.

5. Anksioznosti je žarište mnogih problema – kad rešite zagonetku anksioznosti, shvatili ste čitavo mentalno stanje jedne osobe. 

6. Neuroza je nesposobnost da tolerišeš neizvesnost.

7. U ljubavnoj vezi ne smete jedno drugo da štedite, to dovodi samo do otuđivanja. Ako postoje prepreke, moraju se prevazići zajednički.

8. Nažalost, potisnute emocije ne umiru. One samo ćute. I nastavljaju da utiču na vaš život iznutra.

9. Ništa nije slučajno, sve ima svoj koren.

10. U suštini, ono što nazivamo srećom zapravo je rezultat najčešće neočekivane satisfakcije dugo odlaganih potreba.

11. Muškarac koji je bio miljenik svoje majke, celog života nosi osećaj pobednika i verenje u sreću, što ga često dovede do velikog uspeha.

12. San se nikad ne bavi sitnicama; svest ne dopušta da nas nešto nevažno uznemirava u snu. Naizgled nevini snovi ispadaju ne tako bezazleni ako se upustite u njihovo tumačenje.

13. Depresija nije ništa drugo do zaleđeni strah.

14. Koliko samo hrabar i samopouzdan čovek postaje kada oseća da je voljen.

15. Ljudi kojima se realnost ne sviđa, žive u svetu fantazije i zamišljaju ispunjenje svojih želja. Jaka ličnost ove želje pretvara u realnost, dok slaba ličnost nastavlja da živi u svom svetu, a fantazije postaju uzrok raznih bolesti koje će uslediti.

16. Biti potpuno iskren sa sobom je najbolja mentalna vežba.

17. Samo istinsko shvatanje snova iz detinjstva može da vam donese pravu sreću.

stil.kurir