Zdravlje

16 znakova da je vaš IMUNITET ugrožen i oštećen

Imuni sistem je čuvar našeg zdravlja. Kao prirodna barijera kontinuirano štiti organizam od napada različitih patogenih uzročnika: bakterija, virusa, parazita. Kako možete razumeti da imunološki sistem ne funkcioniše pravilno? Evo 16 glavnih simptoma!

Ono što mogu izgledati kao fiziološke karakteristike vašeg tela, zapravo su uznemirujući simptomi neravnoteže u imunitetu. Na primer, hladne ruke i učestale opekotine od Sunca.

Kako razumeti da postoje problemi sa imunološkim sistemom

Ljudska imuna zaštita uključuje razne organe, tkiva i ćelije, štiteći telo od spoljašnjih uticaja koji su rizični po zdravlje.

Svake sekunde napad patogenih virusa i bakterija, “bori se” protiv upalnih procesa, ubija nepotrebne ćelije i štiti zdravlje, sprečavajući pojavu upala i infekcija. Dobro je ako imuna odbrana funkcioniše onako kako se i očekivalo. Nažalost, to ponekad nije slučaj.

Ako imunitet oslabi, nema vremena da se pravilno odgovori na pojavu zaraznih faktora. A onda lako „uhvatimo“ virusnu / bakterijsku infekciju (počev od akutnih respiratornih virusnih infekcija).

Dešava se da imuni sistem, naprotiv, počne agresivno da napada i viruse i neoplazme, kao i telo. Ovo izaziva pojavu bolesti autoimune prirode. To može da uključuje:

  • artritis
  • skleroza
  • netolerancija na gluten
  • dijabetes
  • patologija štitne žlezde

Ovo je samo nekoliko primera oboljenja u telu zbog imuniteta. U stvari, lista bolesti ove prirode je mnogo obimnija.

Specijalisti još uvek nisu u stanju da daju siguran odgovor šta tačno izaziva pogoršanja u imunološkom protokolu. Ali medicina je u početnim fazama sposobna da definiše telesne signale, rekavši da postoje problemi sa imunološkim sistemom.

Međutim, ovi znakovi su prilično dvosmisleni i, verovatno, uzrokovani drugim razlozima (a ne imunitetom).

Znakovi neravnoteže u imunom sistemu su sledeći:

1. Često hladne ruke

Osećaj hladnoće u rukama pojavljuje se i zbog loših navika – pušenja (u ovom slučaju dolazi do spazme perifernih sudova). Ali paralela sa neravnotežom imuniteta je ovde očigledna.

2. Zatvor/dijareja koja traje duže od 2 nedelje

Digestivni trakt je povezan sa imunom odbranom: u stvari, on je deo imuniteta. I dugotrajna dijareja ili zatvor mogu izazvati ozbiljnu zabrinutost. Na primer, dijareja može ukazivati na to da imunitet napada sluznicu tankog creva ili digestivni trakt. Zatvor sugeriše da su creva lenja, a možda se ta neaktivnost odnosi i na sve sisteme imunološke odbrane.

3. Suvoća očiju

Osećaj peckanja, crvenilo i bolovi u očima – Sve ovo može biti manifestacija autoimunih “problema”.

4. Slabost i umor

Da li konstantno osećate umor, čak i kada ustanete iz krveta i dobro ste spavali? Vaš imuni sistem može biti u dugotrajnoj napetosti. I troši energiju koja vam je potrebna.

5. Telesna temperatura niskog stepena

Ako imate temperaturu 37 stepeni Celzijua već duže vreme, verovatno je da u organizmu napreduje autoimuna bolest. Blago povišena temperatura je alarmantan znak.

6. Sistematske glavobolje

Različiti uzroci mogu uzrokovati glavobolju. Ali ako vas ovo stanje stalno proganja, verovatno je da će doći do autoimunog napada. Na primer, kod velikog broja bolesti povezanih sa imunitetom dolazi do oštećenja krvnih sudova mozga, a to izaziva bolna stanja.

7. Osip

Koža je sastavni deo našeg zaštitnog sistema: i predstavlja prirodnu barijeru protiv patogena. Izgled kože pokazaće stabilnost imune odbrane. Svrab, osip, upala na koži bez dijagnoze dermatologa treba da vas upozore.

8. Bol u zglobovima

Ovo je drugi primarni simptom agresivnog imuniteta usmeren na ćelije unutrašnjih organa. Ne zanemarujte bol u zglobovima.

9. Gubitak kose

Neispravnosti u imunom sistemu negativno utiču na folikule dlake, uzrokujući gubitak kose.

10. Česte prehlade praćene komplikacijama

Ako koristite na antibiotike više od 2 puta godišnje, najverovatnije, vaš imuni sistem postaje ranjiv. Pored toga, karakteristične su hronične infekcije sinusa, otitis, pneumonija.

11. Posebna osetljivost na ultraljubičasto zračenje

Ako ste se bezbedno sunčali, a imate promene na koži usled UV zračenja – to znači da je imunitet oštećen.

12. Ukočenost / trnjenje udova

Kada povremeno osećate trnce u rukama i nogama, nema razloga za uzbunu. Ali sistematsko omamljenost takođe ukazuje na imune probleme povezane sa nervima i krvnim sudovima.

13. Poteškoće sa gutanjem

14. Nerazumna gojaznost ili gubitak težine

Ako su sve vaše navike ostale iste, a vi ste počeli da dobijate ili gubite kilograme bez ikakvog razloga, ovo je loš signal. Dakle, autoimuna patologija štitne žlezde, progresivni dijabetes ili maligna neoplazma mogu se ispoljavati ovim simptomima.

15. Beličaste fleke na koži

Kada imuna odbrana stupi u borbu protiv pigmentnih ćelija, na koži se pojavljuju bele fleke.

16. Žutilo kože/očnih jabučica

Pojava žutice nije isključena ako imuni sistem napadne i uništi punokrvne ćelije jetre. Ovo je autoimuni hepatitis.

Napomena: ukoliko osećate određene tegobe, važno je da se odmah konsultujete sa stručnjakom!

Lovesensa