DruštvoVesti

10 najboljih filmova u 2020. godini

Pogledajte listu najbolje ocenjenih i najviše komentarisanih filmova od strane internet korisnika i filmskih kritičara.

Iako su ljubitelji filmova tokom 2020. godine ostali uskraćeni za spektakularne premijere i brojna nova ostvarenja, ipak je bilo dovoljno ostovarenja od kojih može da se napravi lista onih najinteresantnijih prema ocenama internet korisnika, a prenosi City Magazine.

DA 5 BLOODS

Da 5 Bloods je filmska priča o četiri afroamerička veterana rata u Vijetnamu koji se vraćaju u ovu zemlju kako bi pronašli grob vođe svog odreda, ali i zlato koje im je on pomogao da sakriju. Film je režirao Spajk Li.

NIKAD, RETKO, PONEKAD, UVEK

U ovoj drami rediteljke Elize Hitmen pratimo 17-godišnju Otumn Kalahan, adolescentkinju koja saznaje da je trudna, ali želi da sakrije od roditelja ovu činjenicu i uradi abortus. Budući da je zakonski nemoguće da se ova procedura izvede u američkoj državi Pensilvaniji bez roditeljskog pristanka, ona zajedno sa svojom rođakinjom Skajlar odlučuje da ode u Njujork.

TENET

Novi Kristofer Nolanov film je bio retki blokbaster koji se po izbijanju pandemije našao na biskopskom repertoaru u velikom broju država. Tenet je uzbudljivi naučnofantastični film sa veoma komplikovanom pričom, koji možda nije na nivou najboljih ostvarenja slavnog reditelja, ali se definitivno izdvaja od konkurencije ovogodišnjih filmova istog žanra.

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI

“Suđenje čikaškoj sedmorici” je dramatizacija događaja iz 1969. i 1970. godine kada je američka vlada za zaveru i podsticanje nereda optužila Ebija Hofmana (Sacha Barron Cohen), Toma Hejdena (Eddie Redmayne), Dejvida Delindžera (John Carroll Lynch), Džerija Rubina (Jeremy Strong), Renija Dejvisa (Alex Sharp), Lija Vajnera (Noah Robbins), Džona Froinsa (Daniel Flaherty) i Bobija Sila (Yahya Abdul-Mateen II).

Okosnica filma je odnos Langela i Rajlans, to jest odnos njihovih likova koji je predstavljen kao dva lica jednog novčića. Srž filma je važno pitanje – šta se desi kada na ključna mesta postavljamo nekompetentne vođe (Niksona) i njihove poslušnike.

ZEMLJA NOMADA

Frensis Mekdormand u ovom filmu igra Fern, ženu u šezdesetim koja je nakon finansijskih gubitaka izazvanih ekonomskom krizom 2008. krenula da živi kao moderni nomad, vozeći se svojim kombijem, koji je i njena svojevrsna kuća na točkovima, do različitih lokacija na zapadu SAD.

MANK

Mank je biografska drama o holivudskom scenaristi Hermanu Džejkobu Mankevicu, koji je najpoznatiji kao koautor scenarija za film Građanin Kejn. Film je režirao Dejvid Finčer po scenariju svog pokojnog oca Džeka.

RAZMIŠLJAM DA OKONČAM STVARI

Reditelj i scenarista Čarli Kaufman snimio još jedan čudan film, koji je istovremeno fascinantan i veoma zbunjujući. Razmišljam da okončam stvari je filmska priča o mladoj ženi koja odlučuje da sa svojim novim dečkom poseti farmu njegovih roditelja i prvi put ih upozna, i pored činjenice da već neko vreme intenzivno razmišlja da prekine ovu sedmonedeljnu vezu. Na datoj lokaciji, međutim, ona otkriva da njen dečko nije baš takav kakav se predstavlja, ali to svakako nije najčudnija stvar s kojom će se suočiti.

GNEZDO

Džud Lo u trileru Gnezdo tumači Rorija O’Haru, preduzetnika u SAD koji tokom ’80-ih napušta svoj dom u Njujorku i seli se sa porodicom na veliko imanje u svojoj rodnoj Engleskoj. Ubrzo nakon što stignu tamo, njegova žena Alison (Keri Kun) saznaje da njen muž nije bio najiskreniji o svojim finansijama, ali i mnogim drugim stvarima.

LOVERS ROCK

Ovaj film reditelja Stiva Mekvina je treća epizoda iz njegovog filmskog serijala Small Axe o životu imigranata sa Kariba u Velikoj Britaniji tokom ’60-ih,’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Radnja filma Lovers Rock se mahom dešava na jednoj kućnoj žurci u Londonu početkom ’80-ih.

PRVA KRAVA

Prva krava je film studija A24 koji se dešava u Americi 1820. godine. Njegovi glavni protagonisti su kineski imigrant King-Lu, koji se nalazi u bekstvu zbog ubistva jednog Rusa, i kuvar Otis “Kuki” Figovic, koji putuje sa grupom trapera koji ga svakodnevno maltretiraju. Igrom slučaja, njih dvojica se upoznaju i postaju prijatelji, a ubrzo odlučuju da je vreme da zajedno pokušaju da ostvare američki san.

(nationalgeographic.rs)